Najczęściej wykorzystywane w kuchni metody kulinarne

Kuchnia to miejsce wyjątkowe w każdym domu. Gotowanie może stać się prawdziwą pasją, a przygotowywane posiłki cieszą zarówno smakiem, wyglądem, jak i zapewniają moc zdrowia. W kuchni najczęściej wykorzystuje się kilka metod, dzięki którym możemy liczyć na maksymalnie zdrowe posiłki, a jednocześnie bardzo smaczne. Są nimi pieczenie, wypiekanie, grillowanie i gotowanie na parze. Pieczenie wykorzystuje się najczęściej do przyrządzania mięs.

Polega ono na stosowaniu wysokich temperatur podczas procesu przyrządzania, pod wpływem którego mięso zostanie zmiękczone. Niestety pieczenie ma też swoje mankamenty, wśród których wymienić trzeba częściową utratę witamin i substancji odżywczych typu tiamina, biotyna, witaminy z grupy B, czy C. Wypiekanie jest stosowane przede wszystkim do obróbki takich produktów jak szynka, pieczywo, ryby, także ciasta. To metoda podobna do pieczenia, polegająca jednak na przygotowywaniu w ten sposób potrawy do momentu uzyskania przez nią delikatnego koloru, tak by zachować mogły się składniki odżywcze pokarmu. Kolejny sposób przyrządzania potraw, to grillowanie.

To sposób na przygotowanie chudych mięs, warzyw oraz ryb. Często metodę tę wykorzystuje się poza kuchnią domową. Temperatura jest regulowana odległością danego produktu żywieniowego od źródła ciepła. Najzdrowszy sposób gotowania, to gotowanie na parze. Dzięki tej metodzie zyskać można jedzenie dietetyczne, które zachowuje wartości odżywcze.

Co równie istotne, nadaje się ona do przygotowania każdego rodzaju produktu, a samo gotowanie jest zdrowe i szybkie oraz wolne od tłuszczu i cholesterolu..

www.e-mazi.pl